Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Αποστολή: Ένα κομμάτι σύρμα

Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2016

30 Ιουνίου , 2016

O Αλεξάντερ Κάλντερ (1898 – 1976) αφηγείται:

Το 1906, σε ηλικία 8 ετών, οι γονείς μου μού χάρισαν τα πρώτα μου εργαλεία και μου παραχώρησαν το υπόγειο του σπιτιού μας για εργαστήριο. Οι γονείς μου με υποστήριζαν να φτιάχνω πράγματα μόνος μου. Όταν ήμουν παιδί, είχα πολλά παιχνίδια, που ποτέ όμως δεν με ικανοποιούσαν. Πάντα τα μετέτρεπα με προσθήκες από ατσαλόσυρμα, χάλκινα σύρματα και άλλα υλικά.
Στην Καλιφόρνια είχα έναν φίλο που φτιάξαμε μαζί μια πανοπλία από ντενεκέδες και ξύλο, όπλα, κράνη και σπαθιά. Αυτός ήταν ο σερ Λάνσελοτ κι εγώ σερ Τρίσταν.
Η αδερφή μου είχε μερικές κούκλες για τις οποίες έφτιαχνα περίεργα κοσμήματα από χάντρες και λεπτό χάλκινο σύρμα που το βρίσκαμε στους δρόμους από τα συνεργεία που τοποθετούσαν ηλεκτρικά καλώδια. Μεγαλώνοντας μου άρεσε να παίζω με μηχανικά παιχνίδια.
Όταν στα 26 μου ήμουν στο Παρίσι, συνάντησα έναν Σέρβο που είχε μια βιοτεχνία με παιχνίδια. Mου είπε πως θα έβγαζα καλά χρήματα αν σχεδίαζα πρωτότυπα μηχανικά παιχνίδια. Ξεκίνησα αμέσως χρησιμοποιώντας το σύρμα ως κυρίως υλικό και προσθέτοντας κάθε είδους πράγματα, δέρμα, ύφασμα, ξύλο. Ένας φίλος μου πρότεινε να κάνω φιγούρες αποκλειστικά από σύρμα κι έτσι ξεκίνησα αυτό που ονόμασα γλυπτική με σύρμα και στο Μονπαρνάς με φώναζαν πια «Βασιλιά του σύρματος.

Ο Αλεξάντερ Κάλντερ είναι ένας από τους καλλιτέχνες που θα γνωρίσουν τα παιδιά στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Ο Αλεξάντερ Κάλντερ παρουσιάζει το τσίρκο που κατασκεύασε το 1927 σε ένα φιλμ του Jean Painleve (1955).

Αποστολή: Γίνε εξερευνητής του κόσμου και μοιράσου το δικό σου εύρημα από την σημερινή αποστολή στα κοινωνικά δίκτυα. Ανάρτησε ένα σχόλιο, μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα απόσπασμα σε συνδυασμό με το hashtag #ΚΕ2016gr και αντιγράφοντας αυτό το κείμενο πάρε μέρος στο πανελλήνιο παιχνίδι εξερεύνησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος!