Διεθνής διάκριση για το βραβείο ALMA

Search_anamniseis_02.jpg

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι υποψήφια για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017, το μεγαλύτερο βραβείο παγκοσμίως για την παιδική και νεανική λογοτεχνία. Προτάθηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό της πρόγραμμα Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.

Οι 226 υποψηφιότητες από 60 χώρες ανακοινώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης (20-10-16) ενώ ο νικητής θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (Bologna Children’s Book Fair) τον Απρίλιο του 2017. Η απονομή θα γίνει τον Ιούνιο σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη.

Το βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της Σουηδίας το 2002 για να τιμήσει τη Σουηδή συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren. Είναι ετήσιο και απονέμεται σε συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές και σε φορείς που προωθούν τη φιλαναγνωσία σε παιδιά και εφήβους ανά τον κόσμο.

Συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 570.000 ευρώ (5 εκ. σουηδικές κορόνες) και είναι το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που δίνεται για βραβείο παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Τον νικητή επιλέγει μια 12μελής κριτική επιτροπή από Σουηδούς μελετητές, συγγραφείς,εικο-νογράφους, κριτικούς και βιβλιοθηκονόμους.

Η πρόταση που υπέβαλε η Εθνική Βιβλιοθήκη αφορά στην επέκταση του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (http://network.nlg.gr/) και τον συντονισμό καινοτόμων δράσεων για την προώθηση της ανάγνωσης και της δημιουργικότητας ανά την Ελλάδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.alma.se/
#GreekIbby #astridlindgrenaward

 

 

 

scroll to top