Ολοκλήρωση Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016

-Εκστρατεία_Παπαχαραλάμπειος-Βιβλιοθήκη-Ναυπάκτου_Γιορτή-Έναρξης_Παιχνίδι-θησαυρού-.jpg

Με πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά σε 150 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες ολοκληρώθηκε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 που διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με θέμα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου».  Η διοργάνωση έληξε με την ανταλλαγή καλοκαιρινών αναμνήσεων μεταξύ μικρών και μεγάλων και μια υπόσχεση για την συνέχιση της εξερεύνησης όπου υπάρχει βιβλιοθήκη!

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, χιλιάδες παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση της τοπικής τους βιβλιοθήκης να ανοίξουν το ημερολόγιο του εξερευνητή και να ανακαλύψουν από την αρχή τον κόσμο γύρω τους, εκτελώντας καθημερινά θεματικές αποστολές με όχημα την κοινή βιβλιογραφία της διοργάνωσης και μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων.

Αποστολές με αινιγματικά θέματα όπως «Ένα φτερό», «Η εικόνα ενός ελέφαντα», «Κάτι μπλε», «Ένας συνδετήρας», «Μια σκούπα», προέτρεψαν τα παιδιά να παρατηρήσουν, πώς τα καθημερινά αντικείμενα μπορούν να γίνουν η αφετηρία για ένα ποίημα, μια ανάγνωση, ένα φιλοσοφικό προβληματισμό, μια μικρή ταινία ή ένα εικαστικό έργο. Προσεγγίζοντας κάθε θέμα με αυτή την εξερευνητική διάθεση, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν με βιωματικό τρόπο  τη βιβλιοθήκη ως έναν χώρο που θέτει ερωτήσεις και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες επιμόρφωσης και δημιουργίας.

Το μήνυμα της Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» εξαπλώθηκε παντού. Στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε θερινούς κινηματογράφους, σε όλα τα Village  Cinemas Αθήνας και Θεσσαλονίκης,  στις οθόνες του Μετρό και του τραμ, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς αλλά και σε  βαγόνια, όπου έντυπα της διοργάνωσης έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς ταξιδιώτες να δουν την κάθε διαδρομή ως ευκαιρία εξερεύνησης. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αγκάλιασαν τα παιδιά τις ειδικές αποστολές που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον οδοντωτό Καλαβρύτων, στο τρενάκι του Πηλίου και στο Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η παρουσία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας και στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς με τη χρήση του hashtag #KE2016gr οι δημιουργίες των παιδιών ταξίδεψαν από την μία πόλη στην άλλη ενώ οι καθημερινές αποστολές διαδόθηκαν και σε ενήλικο κοινό που αναρτούσε σχετικά αποσπάσματα βιβλίων, εικόνες και χειροτεχνίες.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας αποτελεί το πρώτο πανελλήνιο πρόγραμμα ανάπτυξης κοινού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος  στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σηματοδοτεί επίσης την ανάπτυξη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών που συγκροτεί η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό. Στην νέα ιστοσελίδα network.nlg.gr χαρτογραφούνται ήδη οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας ενώ στελέχη της Εθνικής Βιβλιοθήκης έχουν ήδη πραγματοποιήσει επισκέψεις σε 55 βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας ανάγκες και δυνατότητες συμπράξεων.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 150 ελληνικές πόλεις και χωριά. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης, για πέμπτη συνεχή χρονιά, ήταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εξερεύνηση συνεχίζεται!

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Σελίδα facebook ΕΒΕ: www.facebook.com/NLGreece
Hashtag: #KE2016gr
Για επικοινωνία σχετικά με θέματα Τύπου| OPUS Integrated Communication
Ναταλία Κατηφόρη 6972345289 natalia@opusltd.com

scroll to top