O Άνθρωπος του Βιτρούβιου (από 06/05/2020)
Τώρα που η καθημερινότητά μας επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, είναι πολύ σημαντικό να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και να παραμένουμε υγιείς. Ακούμε πως πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας, να προσέχουμε πόσα άτομα αντιστοιχούν σε χώρους, πόσοι μαθητές επιτρέπεται να είναι σε κάθε τάξη, τι απόσταση πρέπει να κρατάμε ο ένας από τον άλλον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Θα κρατάμε συνεχώς μαζί μας ένα μέτρο για να μετράμε τις αποστάσεις; Μήπως μπορούμε όλα αυτά να τα υπολογίσουμε διαφορετικά; Οι αρχαίοι Έλληνες και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μας βοηθούν να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και τις αναλογίες του και να το χρησιμοποιούμε ως μονάδα μέτρησης.
Ο ήλιος χρόνος (από 13/05/2020)
Μείναμε σπίτι, ο χρόνος πέρασε, οι μήνες πέρασαν, η ώρα άλλαξε… Αλλά πώς περάσαμε τον χρόνο μας τελικά όλο αυτό το διάστημα; Πόσο χρόνο καταναλώσαμε στα μαθήματά μας; Πόσο χρόνο αφιερώσαμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα; Τι ώρα ξυπνούσαμε και πόση ώρα παίζαμε; Ακόμα κι αν δεν έχουμε ρολόι ή δεν ξέρουμε να υπολογίζουμε την ώρα, υπάρχει τρόπος να μετράμε τον χρόνο. Το μυστικό κρύβεται στο πιο λαμπρό αστέρι του γαλαξία μας, τον ήλιο!
Στα κύματα των δελφινιών (από 20/05/2020)
Κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη θάλασσα. Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε την μέρα αυτή για να τονίσει την σπουδαιότητα των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και την προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η θάλασσα είναι ατελείωτη και ασταμάτητη. Τα κύματά της ταξιδεύουν ανθρώπους, αντικείμενα, ενέργεια. Είναι όμως τα μοναδικά κύματα που συναντάμε σε αυτήν; Τα δελφίνια μας δίνουν την απάντηση και μας δείχνουν τον δρόμο της επικοινωνίας…
Το δαχτυλίδι της φωτιάς (από 27/05/2020)
“Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ήλιο…” σύμφωνα με μια αρχαιοελληνική παροιμία. Ο ίδιος ο ήλιος όμως, μπορεί να κρυφτεί;
Αν την ώρα που κάνατε την πρωινή σας βόλτα ή το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα, ξαφνικά χανόταν ο ήλιος, τι θα σκεφτόσασταν; Αν ένα σώμα έμπαινε μπροστά από τον ήλιο και τον έκρυβε για λίγο, τι θα γινόταν; Πριν από 2.605 χρόνια, ο ήλιος “έλειψε” για λίγο από τον ουρανό, η μέρα έγινε νύχτα ξαφνικά και ένα δαχτυλίδι από φωτιά έμεινε να φωτίζει ελάχιστα. Κάποιοι τρόμαξαν, κάποιοι άλλοι εντυπωσιάστηκαν… Ο Θαλής ο Μιλήσιος όμως, παρατηρούσε με απόλυτη προσοχή το εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία…
“Ρίχνω” γέφυρες (από 03/06/2020)
Το καλοκαίρι έφτασε και μια λέξη “ηχεί” στο μυαλό μας…διακοπές!! Διακοπές δηλαδή ταξίδια, εκδρομές, καινούριοι τόποι και εμπειρίες. Τα ταξίδια μας γίνονται γέφυρες για να γνωρίσουμε νέα μέρη, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις. Ας “ρίξουμε” μια γέφυρα κι ας έρθουμε πιο κοντά σε τόπους και σε χρόνους αγαπημένους, ας “ρίξουμε” μια γέφυρα για να ενώσουμε ανθρώπους, εποχές και γεγονότα.
Ταξίδι ξεκινώ… σε έναν τόπο μαγικό! (από 10/06/2020)
Τι ταξίδι να κάνουμε αυτή την εβδομάδα; Ποιο μέρος να επισκεφτούμε; Κάποιον τόπο μακρινό ή μήπως… μαγικό; Τα πιο εύκολα και συχνά ταξίδια είναι αυτά του νου και της φαντασίας. Αυτά που δεν χρειάζεται να μπεις σε τρένο ή πλοίο, να ετοιμάσεις βαλίτσα αλλά αρκεί να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς… Σε αυτά τα ταξίδια, οδηγοί είναι τα παιδιά και όχημα η φαντασία τους!
Οι θησαυροί του χρόνου (από 17/06/2020)
Πώς μπορεί να ταξιδέψει κανείς πίσω στον χρόνο, σε μια περασμένη εποχή; Οι ιστορίες ενός βιβλίου, οι εικόνες και η μουσική μιας ταινίας ή μια υπερσύγχρονη χρονομηχανή σίγουρα μπορούν να μας “σεργιανίσουν” σε χρόνια παλιά. Μήπως το ίδιο μπορεί να συμβεί όμως και με τα καθημερινά αντικείμενα μιας άλλης εποχής; Οι σελίδες ενός ημερολογίου, ένα γράμμα, μια φωτογραφία, ένα κέρμα, μία εφημερίδα ή ένα παιχνίδι μπορούν να ταξιδέψουν κάποιον πίσω στον χρόνο, να επαναφέρουν αναμνήσεις μια ζωής ή να τον πληροφορήσουν για μια εποχή που δεν έχει γνωρίσει. Στο ταξίδι αυτό, μοναδικό όχημα είναι μια χρονοκάψουλα…
Ένα σύμπαν για ταξίδια (από 24/06/2020)
Ο κόσμος και η ζωή σε κάποιον άλλον πλανήτη, αποτέλεσε αφορμή για λογοτεχνικές αναζητήσεις! Από την ελληνική μυθολογία, την φανταστική λογοτεχνία και την εξέλιξή της στην επιστημονική φαντασία, ο άνθρωπος προσπαθεί να εξηγήσει τη δημιουργία του κόσμου, την ύπαρξη ζωής σε αυτόν πέρα από το είδος του και να τον εξερευνήσει. Πλανήτες, αστέρια, δορυφόροι και στη μέση ένας λαμπρός ήλιος. Ένα ταξίδι στο διάστημα, είναι ένα ταξίδι του μυαλού και της φαντασίας ή ένα προγραμματισμένο ταξίδι για το μέλλον; Ο χρόνος θα το δείξει…