Από τις Καλοκαιρινές Εκστρατείες στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών

network.png

Ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης προς τα μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών: 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το 2017 σηματοδοτεί την ιστορική μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για να υλοποιηθούν έγκαιρα τα 40 παράλληλα και πολύπλοκα έργα προετοιμασίας και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο, απαιτείται πλέον η εντατική, αποκλειστική απασχόληση του συνόλου του προσωπικού της, αλλά και η αποκλειστική χρήση των χώρων και των υποδομών του ιστορικού Βαλλιανείου. Σε αυτό το πλαίσιο ζητούμε την κατανόηση σας για την μικρή καθυστέρηση στην ενημέρωση σας για το πλαίσιο διοργάνωσης της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2017.

Όπως γνωρίζετε, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος δημιουργήθηκε το 2016 με στόχο να γίνει το μέσο, ο μηχανισμός και το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, γνώσης και επαγγελματικής επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλίες επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους των βιβλιοθηκών, να σχεδιάζει και να οργανώνει πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις, όπως εκστρατείες ή συνέδρια και να προσφέρει διαρκή υποστήριξη και ενημέρωση στις βιβλιοθήκες – μέλη του.

Η δημιουργία του ΔΕΒ βασίστηκε στην εμπειρία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2011-2014 και την προεργασία του οργανισμού Future Library. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, ως συντονιστής του ΔΕΒ, εξ αρχής έθεσε ως στόχο όχι μόνο την επέκταση των δράσεων χωρικά, χρονικά, ηλικιακά και θεματικά, εντάσσοντας στο Δίκτυο βιβλιοθήκες διαφορετικών τύπων αλλά και τη διεύρυνση των πεδίων δραστηριοτήτων του. Ανάμεσα στις δράσεις που σχεδιάζονται και σταδιακά, μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα παίρνουν σάρκα και οστά, εδώ στην Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά προορίζονται να αγκαλιαστούν από όλες τις βιβλιοθήκες της Ελλάδος, είναι ο Συλλογικός Κατάλογος των Ελληνικών Βιβλιοθηκών και η συνεργατική καταλογογράφηση, η σταθερή νομική υπεράσπιση των παγιωμένων δράσεων τους, όπως ο δανεισμός και ο διαδανεισμός και η ανάπτυξη νέων δράσεων, όπως η εξασφάλιση συστηματικής νόμιμης πρόσβασης τυφλών χρηστών σε ψηφιακό περιεχόμενο, η διάσωση, συντήρηση, ψηφιοποίηση τεκμηρίωση τοπικών θησαυρών, τα προγράμματα καταγραφής προφορικής ιστορίας και άλλα εξίσου θαυμαστά, χρήσιμα αλλά και εφικτά.
Γυρίζοντας τα τελευταία δυο χρόνια από πόλη σε πόλη, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και βασιζόμενοι στην ενθουσιώδη υποστήριξη και συμμετοχή σας αλλά και την επιτυχία της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2016, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα για το πρώτο από τα επόμενα βήματα.

Το Εργαστήριο Ευχών αποτέλεσε μία πιλοτική δράση για την λειτουργία του ΔΕΒ, η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Η Εθνική Βιβλιοθήκη προτείνει ένα θέμα και μία συγκεκριμένη δράση, παρέχοντας on line το απαραίτητο υποστηρικτικό υλικό (θέμα, οδηγίες, φωτογραφίες, hashtag, σχετικοί σύνδεσμοι).

Μέλη του δικτύου δηλώνουν ελεύθερα συμμετοχή στην συγκεκριμένη δράση και λειτουργούν ως κόμβοι για την διάχυση της στην τοπική κοινωνία αλλά και την αναπαραγωγή της σε σχολεία ή άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Στο εξής οι δράσεις αυτές θα προτείνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα πέραν της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, η οποία αποτελεί πλέον θεσμό για το ΔΕΒ.
Σχετικά με τον προγραμματισμό για το 2017, σας ενημερώνουμε ότι λόγω  χρονικών και άλλων περιορισμών στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης δεν θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο τον Μάρτιο, αλλά προγραμματίζονται διαδικτυακά σεμινάρια και φυσική συνάντηση των εκπροσώπων του ΔΕΒ το φθινόπωρο του 2017. Το σεμινάριο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο νέο Δανειστικό Τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο στο εξής θα αποτελεί και τον φυσικό κόμβο συνάντησης και πειραματισμού του ΔΕΒ.

Καθώς ο χώρος αυτός βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, θα λάβετε σύντομα πρόσκληση να συμμετέχετε με ιδέες για τον σχεδιασμό των υπηρεσιών του.

Αυτή την περίοδο η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των βιβλιοθηκών που συμμετείχαν στην ΚΕ2016 προκειμένου να αναδειχθούν και να ενισχυθούν οι προσπάθειες σας. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής και η κατάταξη των βιβλιοθηκών θα ανακοινωθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Παράλληλα εργαζόμαστε για την τυποποίηση της διαδικασίας εγγραφής στο ΔΕΒ προκειμένου να ενταχθούν επίσημα και νέες βιβλιοθήκες και να υπογραφεί συμφωνητικό συνεργασίας με το σύνολο των μελών.

Η διοργάνωση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας 2017 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο με την ανακοίνωση του θέματος. Θα ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα ανάρτησης των δράσεων και υποβολής των προγραμμάτων από τις βιβλιοθήκες μέχρι τέλη Μαΐου έτσι ώστε να επικοινωνηθούν εγκαίρως οι δράσεις στα σχολεία και να ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου 2017.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εδώ και δυόμισι χρόνια οι άνθρωποι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που ξαναγεννιέται αισθανόμαστε ότι ζούμε ιστορικές στιγμές. Δουλεύουμε με ενθουσιασμό, ξεπερνώντας κάθε μέρα τις συσσωρευμένες αντιξοότητες δεκαετιών για να ανεβάσουμε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εκεί που μας αξίζει.

Το έργο μας όμως δεν προχωράει και η αποστολή μας δεν ολοκληρώνεται αν αυτό το κύμα καθημερινών προσπαθειών και επιτευγμάτων δεν φτάσει να συμπεριλάβει τους ανθρώπους κάθε βιβλιοθήκης της χώρας, που προσπαθούν πεισματικά, χρόνια τώρα να κάνουν τη δουλειά που αγαπούν: να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους και μέσα τους προς όφελος της κοινωνίας μας.

Ας συνεχίσουμε να τολμάμε.

Το αξίζουμε.

Φίλιππος Τσιμπόγλου

scroll to top