ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη

_network960x540rvs.png

“Πόσο μεγαλύτερη σημασία έχει το μέλλον από το παρόν όταν περιστοιχίζεται κανείς από παιδιά.”

Κάρολος Δαρβίνος

Τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν τη θεμέλιο λίθο πάνω στην οποία η ανθρωπότητα επιχειρεί να οικοδομήσει ένα ειρηνικό και ευοίωνο μέλλον για όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Διασφαλίζουν την προστασία όλων των ανθρώπων, όπου κι αν βρίσκονται, από κάθε μορφής διάκριση στη βάση του φύλου, της ηλικίας, της εθνότητας, της εθνικότητας, της θρησκείας αλλά και του κοινωνικού, του πολιτικού και πολιτισμικού τους υπόβαθρου. 

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθιστώντας την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συστατικό της διεθνούς έννομης τάξης. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι το πρώτο κείμενο στην ανθρώπινη ιστορία στο οποίο συνοψίζονται όλα τα βασικά αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα τα οποία όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να απολαμβάνουν. Εκεί διατυπώθηκε για πρώτη φορά η αξία της παιδείας και της εκπαίδευσης για την προώθηση ενός παγκόσμιου «πολιτισμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (Unesco). Έτσι, 41 χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

Το 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τους «Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», έτσι ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά όλες οι χώρες στα παγκόσμια προβλήματα. Περισσότεροι από 190 ηγέτες δεσμεύτηκαν να μεριμνήσουν για τα δικαιώματα των ανθρώπων κάθε ηλικίας, εθνικότητας και φυλής. Η εκπαίδευση είναι το βασικό μέσο για την προώθηση και τη θεμελίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντίστοιχα τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνουν σημαντικές ωθήσεις για την εξασφάλιση μιας ίσης και δίκαιης πρόσβασης σε μια υψηλής ποιότητας παιδεία. 

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παραμένει πιστή στον στόχο που έχει θέσει για το 2020, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη. Προσκαλεί τα παιδιά να επιστρέψουν στον φυσικό χώρο της βιβλιοθήκης και τηρώντας όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας, να πάρουν μέρος σε βιωματικές δράσεις ώστε να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να συναισθανθούν, να σκεφτούν, να διαβάσουν και να αντιληφθούν τον ρόλο και την ευθύνη του καθενός μας για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη» ξεκινά και για τους επόμενους δύο μήνες, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η ΕΒΕ θα προτείνει στο ΔΕΒ συνολικά 4 εργαστήρια «αγγίζοντας» θέματα όπως η δικαιοσύνη, η οικονομική ανισότητα, το προσφυγικό, με επίκεντρο, όπως πάντα, το βιβλίο.  

Κάθε μήνας θα περιλαμβάνει δύο εργαστήρια, με σχετική προτεινόμενη βιβλιογραφία, αναλυτικές οδηγίες για τη δραστηριότητα και θεωρητικό πλαίσιο που ολοκληρώνει την επιστημονική καταγραφή του κάθε εργαστηρίου. Πρόκειται για δράσεις διαμορφωμένες για τον χώρο της βιβλιοθήκης που μπορούν να υλοποιηθούν με την καθοδήγηση ενός, τουλάχιστον, εκπαιδευτή. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα προβάλλονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των βιβλιοθηκών του ΔΕΒ και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μαθαίνει, να προστατεύεται από τη βία και την εκμετάλλευση, να ζει σε ένα ασφαλές και καθαρό περιβάλλον,να έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή.  

Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας! 

Αλλάζω σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

Πληροφορίες: https://network.nlg.gr/

network@nlg.gr

Hashtags: #NLGoals

           #forEBEr

            #17SDGs

             #stivivliothiki

scroll to top