ΑλλάΖΩ Σελίδα

-Σελιδα_b-w-04.jpg

Κάνουμε κατάχρηση στη γη επειδή την θεωρούμε ως εμπόρευμα που ανήκει σε εμάς. Όταν βλέπουμε τη γη ως κοινότητα στην οποία ανήκουμε, μπορούμε να αρχίσουμε να την χρησιμοποιούμε με αγάπη και σεβασμό. -Aldo Leopold,  “Land ethic”

[English text follows]

Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή … θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα

Τον Σεπτέμβριο του 2015, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, χώρες από όλο τον κόσμο προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών) και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), συμφωνώντας σε συγκεκριμένο «κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη». Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας όλων των ανθρώπων. Η ΕΕ ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και έχει δεσμευθεί πλήρως για την εφαρμογή της.

Από το 2016, η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε εθνικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο. 

Φέτος και για ολόκληρο το  2020, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος βάζει στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους από όλες τις βιβλιοθήκες  μέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη. 

Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα» ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2021. Κάθε μήνας είναι μία νέα σελίδα με 4 θεματικά εργαστήρια. Στην κορύφωση του προγράμματος, θα  πραγματοποιηθεί η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα εργαστήρια θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, μαγειρικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας. 

Σε κάθε νέα σελίδα υλοποιείται μια θεματική ενότητα «αγγίζοντας » παράλληλα πολλούς από τους 17 ΣΒΑ. 

Διαβάζω, μαθαίνω, ενημερώνομαι, στοχεύω, υπάρχω, ΑλλάΖΩ Σελίδα…

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον είναι αξιοσέβαστα και οι βιβλιοθήκες μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τη νεότερη γενιά για την διαφύλαξή τους. Τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στις δράσεις θα ενημερωθούν, θα προβληματιστούν και θα αντιληφθούν τον ρόλο και την ευθύνη του καθενός μας για ένα βιώσιμο μέλλον. 

Ας γίνει το βιβλίο το μέσο που θα θέσουμε νέους στόχους για τη ζωή μας και τον κόσμο μας! Αλλάζω σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, τον πλανήτη, για όλους μας!

English text

There is a global willingness and urgency for the protection of human rights and the environment  and, in this respect, libraries can raise awareness within the younger generation. The National Library of Greece, since  2019, fully supporting the UN Agenda 2030 and its 17 Sustainable Development Goals (SDGs), has set the objective to inform and motivate young people within its Greek Libraries Network to take action on global issues, such as poverty, hunger, health, education, equality, energy,  development, climate, peace, justice.

In this framework, a new programme entitled “Turning a Page” was launched by the NLG in March 2020, during which young participants had the chance to be informed, to reflect and to better understand the role and the responsibility of that each of us have for a sustainable future. 

The “Turning a Page” programme  lasted from March 2020 until  January 2021. Every month, there was an invitation to “turn a new page”  in the form of a series of thematic educational workshops. These  included a variery of topics such as creative writing, visual arts,  art, music, cooking, physics, mathematics and photography, among others. Each new page was linked to a thematic unit, that adressed at once many of the issues, brought to the foreground by the 17 Sustainable Development Goals (SDGs). 

The project culminated in a Summer Reading and Creativity Campaign, that took place in 2020. 

NLG’s contribution to the realisation of the 2030 UN Ag;enda for Sustainable Development will further  continue through educational programmes, international collaborations and awareness raising activities. 

Πληροφορίες/ More Info: https://network.nlg.gr/

network@nlg.gr

Hashtags: #NLGoals

              #forEBEr

              #17SDGs

scroll to top