ΑλλάΖΩ Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι: εργαστήρια

15_Αλλαζω-Σελιδα_covid_color-02-1.png

Με σημαία την ελπίδα (από 27/03/2020)

Τα παιδιά με τη βοήθεια των αγαπημένων τους προσώπων στο σπίτι καλούνται να δημιουργήσουν μια σημαία για την ελπίδα, την υγεία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και να την κρεμάσουν στα μπαλκόνια τους, σε κάθε γειτονιά, κάθε περιοχή, κάθε πόλη. Μια σημαία με ζωγραφιές ή και συνθήματα. Σημαίες που οι γείτονες δίπλα, απέναντι, από πάνω ή από κάτω στα διαμερίσματα, θα τις βλέπουν και θα γεμίζουν αισιοδοξία. Σημαίες που θα μας συντροφεύουν στην στενή θέα που έχουμε αυτές τις μέρες και θα μας κάνουν να χαμογελάμε.

Από όλους… για όλους τους άλλους (από 31/03/2020)

Τις μέρες αυτές ο άνθρωπος βρίσκεται «εξόριστος» σπίτι του. Και γι’ ακόμη μια φορά έχει ανάγκη τον άλλον άνθρωπο για να καταφέρει να επιβιώσει και να ανθίσει πάλι έξω από τα ανοιχτά παράθυρα και τα διπλανά μπαλκόνια. Αν κι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τότε το ζητούμενο παραμένει το ίδιο. Οι άνθρωποι που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους πάρα πολλοί. Σκεφτείτε ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στο πεδίο μάχης απέναντι στον κορωνοϊό τις δύσκολες αυτές μέρες (π.x: γιατροί, νοσηλευτές, καθαρίστριες, αστυνομικοί, υπάλληλοι σουπερ μάρκετ, αρτοποιοί, μανάβηδες, κρεοπώλες, δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του Δήμου, εργάτες…). Με ένα σύντομο μήνυμα σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, πείτε τους ένα μεγάλο “ευχαριστώ” για την προσφορά τους.

Από σπόρος… λουλούδι (από 03/04/2020)

Τις μέρες αυτές όλοι μας στερούμαστε μια βόλτα στην εξοχή και την μυρωδιά ενός ευωδιαστού φυτού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι μας ή στο μπαλκόνι/αυλή μας, σπέρνοντας ένας φυτό που όλοι αγαπάμε να μυρίζουμε… τον βασιλικό. Αφού μάθουμε τι έχει πει για αυτόν η ελληνική παράδοση, τα ποιήματα, τα τραγούδια, οι παροιμίες, μελετούμε την ιστορία και τις χρήσεις του και τον σπέρνουμε στην γλάστρα μας. Η καθημερινή του φροντίδα γεμίζει την μέρα μας και η ανάπτυξή του μας προσφέρει ικανοποίηση. Μόλις το φυτό μας αναπτυχθεί και απλώσει τα πρώτα του φυλλαράκια έχουμε έναν μικρό φίλο που θα μας συντροφεύει όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά και αργότερα!

Ιστορίες των παιδιών κατά Κόρων και…Ίων (από 07/04/2020)

Με την τεχνική δραστηριότητα της δημιουργικής γραφής και αξιοποιώντας την φαντασία τους, τα παιδιά θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν ένα παραμύθι με κεντρικό θέμα τον κορονοϊό. Επιστρατεύοντας την πρωτοτυπία και την ευρηματικότητά τους, μπορούν να δώσουν μορφή στους χαρακτήρες και να καταθέσουν τη δική τους οπτική γωνία στην ιστορία δημιουργώντας απροσδόκητη συνέχεια και αναπάντεχο τέλος.

Συνταγή για καραντίνι (από 10/04/2020)

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει χρειάζεται τροφή. Η φυσική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από το είδος και την ποιότητα της τροφής μας. Όπως πρώτος αποκάλυψε ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου. Ένα εργαστήριο – ταξίδι με αφετηρία την επιστήμη της Ιατρικής και τη σύνδεση της με την διατροφή και προορισμό την δημιουργία μιας επιτυχημένης, γλυκιάς συνταγής για … “Καραντίνι”!

Φως φανάρι! (από 14/04/2020)

Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας. Τα παραδοσιακά έθιμα και φαγητά θα τα απολαύσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η επίσκεψή μας στην εκκλησία δεν είναι δυνατή και η συμμετοχή μας στο Θείο Δράμα θα πραγματοποιηθεί από το σπίτι. Η φλόγα από το Άγιο Φως δεν θα ανάψει τις λαμπάδες μας όμως μέσα από αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε τι συμβολίζει το φως στην θρησκεία μας, στην επιστήμη, στην ποίηση, στην παράδοση και στην τέχνη. Μέσα από το φως θα βρούμε το αισιόδοξο μήνυμα να βγούμε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες και να διασκεδάσουμε με αυτοσχέδια παιχνίδια μέσα στο σπίτι.

Χέρια Φιλίας (από 24/04/2020)

Αυτές τις μέρες που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι σίγουρα μας λείπουν οι φίλοι μας, η παρέα τους, μια βόλτα μαζί τους. Μέχρι λοιπόν να είναι ασφαλής η συνύπαρξη με φίλους, μπορoύμε να δώσουμε “χέρια φιλίας” με έναν καινούργιο φίλο, πραγματικό ή φανταστικό, από κάποια κοντινή ή μακρινή χώρα, με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο. Παιδιά από διαφορετικές χώρες, που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, “δίνουν” τα χέρια τους σε μια εποχή που η χειραψία σχεδόν απαγορεύεται!

Από το παράθυρό μου… (από 28/04/2020)

Παραμένουμε στο σπίτι και έτσι τα παράθυρα και τα μπαλκόνια μας είναι τα μοναδικά σημεία που μας επιτρέπουν την επικοινωνία με τον εξωτερικό χώρο, την γειτονιά μας. Στεκόμαστε λοιπόν σε αυτά και παρατηρούμε την γειτονιά στην οποία ζούμε, τα σπίτια, τα δέντρα, τους περαστικούς, τα αυτοκίνητα. Καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας και προσπαθούμε να απεικονίσουμε την γειτονιά μας αξιοποιώντας τις τεχνικές του διεθνούς φήμης Έλληνα ζωγράφου, Νίκου Χατζηκυριάκου- Γκίκα.

scroll to top