Σημειωματάρια Τέχνης

Site_Network-1.jpg

Η τέχνη είναι ένας πηγαίος τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων του ανθρώπου, ένα δημιούργημα της φαντασίας και της βαθιάς παρατήρησης του κόσμου που μας περιβάλλει. Είναι ένα είδος γλώσσας, ένα όργανο επικοινωνίας που μιλά στην ψυχή και στο μυαλό, ψυχαγωγεί, καλλιεργεί ιδέες και ανοίγει νέους δρόμους στη σκέψη και στον πολιτισμό. Ο ρόλος της τέχνης είναι να αφυπνίζει το πνεύμα, να γεννά προβληματισμούς, να οξύνει τη φαντασία, να καλλιεργεί αισθητικά και ηθικά, να εξανθρωπίζει, να ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες, να προσφέρει διεξόδους στον άνθρωπο και να παρεμβαίνει στην κοινωνία. 

Σε περιόδους που μια κοινωνία περνάει κρίση, ο ρόλος της τέχνης και των πνευματικών ανθρώπων είναι αναγκαίος. “Είμαστε όλοι έργα σε εξέλιξη”* και η τέχνη είναι αυτή που βοηθά τον άνθρωπο να ευαισθητοποιηθεί, να εμπνευστεί, να εκφραστεί και να έρθει πιο κοντά στον συνάνθρωπό του. Σε κάθε εποχή οι εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών οι οποίοι διακρίνονται για την ευαισθησία τους απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα, καλούνται να λάβουν θέση, να ακουστούν και να ασκήσουν επιρροή στην κοινή γνώμη σε θέματα πολιτισμού, ηθικής και πολιτικής που απασχολούν την κοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης της εποχής μας, οι βιβλιοθήκες οφείλουν να είναι χώρος ενημέρωσης, έμπνευσης, εξέλιξης για όλους τους ανθρώπους που επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία να αφυπνίσουν συνειδήσεις, να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και να οδηγήσουν τα μέλη τους σε νέα μονοπάτια της γνώσης και της δημιουργίας.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τίτλο “Σημειωματάρια Τέχνης” ο οποίος περιλαμβάνει δράσεις εμπνευσμένες από μια σύγχρονη βιβλιογραφία στον τομέα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλούν τα παιδιά να καλλιεργήσουν τα αισθητικά τους κριτήρια και να αναπτύξουν δεξιότητες και συναισθήματα παίρνοντας μέρος σε δράσεις που θα υλοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργώντας έτσι τα δικά τους Σημειωματάρια στην Τέχνη. 

Ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων “Σημειωματάρια Τέχνης” αποτελείται συνολικά από 11 εργαστήρια, ξεκινά τον Μάρτιο του 2022 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, κόμικς, φωτογραφίας και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 16 ετών. Γιατί “η Τέχνη έχει τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του παιδιού” **…

Ο συντονισμός των δράσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιείται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών https://network.nlg.gr/

* O. Jeffers

** I. Kant

Πληροφορίες: https://network.nlg.gr/

network@nlg.gr

Hashtags: #nlg_artbooks

#ΣημειωματάριαΤέχνης

#forEBEr

scroll to top