Ολοκλήρωση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου

facebookCover-1.jpg

Αφιερωμένη στην εξερεύνηση του κόσμου θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, τη διεξαγωγή της οποίας έχει αναλάβει πλέον από πέρυσι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το σύνθημα για την έναρξη της προετοιμασίας για αυτήν τη μοναδική περιπέτεια και εμπειρία που, για άλλη μία φορά θα ζήσουν οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες όλης της χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δόθηκε στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για το σχεδιασμό της Καλοκαιρινής Εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Metropolitan, από τις 2-4 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, και σε ένα κλίμα όπου πρωταγωνίστησαν το ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός, το πάθος, η περιέργεια αλλά και στιγμές συγκινησιακής φόρτισης, οι 140 Βιβλιοθηκονόμοι που ήρθαν από όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για το θέμα της φετινής εκστρατείας, τη δομή, τους κανόνες αλλά και τους προτεινόμενους τρόπους και μεθόδους υλοποίησης της, μέσα από τη συμμετοχή σε διαδραστικά εργαστήρια και ομάδες εργασίας, με σκοπό, όπως κάθε χρόνο, την κατάρτισή τους ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να μεταδώσουν τους ρυθμούς, την ατμόσφαιρα, τις απαιτήσεις αλλά και τις προκλήσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας στην πόλη τους.    

Το θέμα της φετινής Εκστρατείας, είναι «Γίνε εξερευνητής του κόσμου». Με αφετηρία τη Βιβλιοθήκη τους, χιλιάδες παιδιά, θα  αναλαμβάνουν αποστολές και μέσα από την εξάσκηση της παρατηρητικότητας, της ικανότητας καταγραφής των αισθήσεων, του πειραματισμού, της σκέψης, της πρωτοτυπίας, της αφήγησης,  θα αναδειχθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σε  δεινούς εξερευνητές του κόσμου: από την πόρτα του σπιτιού τους στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα.

Τα εργαστήρια  χωρίστηκαν  σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε τα εργαστήρια της Εκστρατείας: «Γίνε εξερευνητής του κόσμου: Η ελευθερία του να δημιουργείς με κανόνες» με την Ειρήνη Βοκοτοπούλου,  «Αφηγηματική σύνθεση: Ένα βλέμμα περιέργειας και αγάπης για το άγνωστο» με τη Μαρία Αγγελίδου, «Ιστορίες για να τις ‘χτίσεις’» με τη Χαρά Μαραντίδου,  «Πολυαισθητική συμφωνία: Η σύνθεση μιας ιστορίας βασισμένης σε όλες τις αισθήσεις» με το Φώτη Φλεβοτόμο και «Κίνηση στη Βιβλιοθήκη» με τη Βίκυ Σπάχου.  Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τα κριτήρια αξιολόγησης των παιδικών βιβλίων  με εκπαιδεύτρια τη Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ η τρίτη ενότητα τις μεθόδους εξεύρεσης πόρων για τα προγράμματα με ομιλητές τους Ελευθερία Γιαρένη και Λευτέρη Αραπάκη.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, προσφέρει αυτή τη χρονιά στις βιβλιοθήκες μεγαλύτερη δυνατότητα πρωτοβουλίας, ερμηνείας, συνδημιουργίας των εργαστηρίων και διαφορετική οργάνωση του υλικού.  

Κάθε μέρα όλες οι βιβλιοθήκες θα έχουν μια συγκεκριμένη αποστολή να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, στηριζόμενες στη βιβλιογραφία και στις προτάσεις εργαστηρίων, όμως η ολοκλήρωση της κάθε αποστολής θα γίνεται από τις βιβλιοθήκες με τη δική τους επιλογή εργαστηρίου.  Έτσι κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες θα έχουν ολοκληρώσει όλες την ίδια αποστολή αλλά η καθεμιά με διαφορετικό τρόπο,  τον οποίο θα παρουσιάζουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στην πλατφόρμα επικοινωνίας της καλοκαιρινής εκστρατείας κι έτσι τα παιδιά μιας βιβλιοθήκης στη Μακεδονία θα μπορούν να βλέπουν πως υλοποίησαν την αποστολή τους τα παιδιά μιας βιβλιοθήκης στην Κρήτη.

Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, η Ελλάδα, με βάση τις Βιβλιοθήκες της, θα πλημμυρίσει από μικρούς εξερευνητές που θα δημιουργήσουν ένα ψηφιδωτό από νέους υπέροχους ιδανικούς κόσμους!

scroll to top